[O1] Pytanie gdzie szukać przewodu od krańcówki drzwi
Zamieszczone przez lu5asz
Czy ktos przerabial temat z demontazem lusterka ,odklejaniem go
możesz sobie darować bo to się nie uda
kilka firm specjalizujących się w wymianie/naprawie szyb odmówiło wykonania usługi twierdząc, że nie będzie to estetyczne
[O1] Pytanie gdzie szukać przewodu od krańcówki drzwi
Witam wszystkich,
Chcę sobie podłączyć lampki w drzwiach przednich (teraz mam odblaski) i mam pytanie do kolegów, którzy podłączali lampki w drzwiach przednich: który to kabel od krańcówki i gdzie go szukać?
Ja byłem pewny, że kabel ten znajdę w czarnej kostce (10-pinów), znajdującej się pod plastikową przykrywką, koło lewej nogi kierowcy. W kostce tej nie ma kabla koloru br/ge (brązowy z żółtym paskiem), a wg schematu to jest przewód sygnalizujący otwarci drzwi, tzn. podający masę na żarówkę lampki w drzwiach.
Za pomocą żarówki i dwóch kabelków (jeden kabel podpięty pod stały "+", czyli zacisk "30", a drugi pod każdy z pinów w tej kostce) nie znalazłem tego kabelka. W tej kostce, do pinów, są wpiete następujące kolory przewodów:
1- NIEBIESKI Z BIALYM PASKIEM (OD GLOSNIKA)
2- CZARNY Z NIEBIESKIM ("-" PRZED KLUCZYKIEM, BRAK "-" GDY KLUCZYK W POZ. ZAPLON)
3- CZERWONY Z ZOLTYM
4- BIALY Z BRAZOWYM
5- BRAZOWY Z BIALYM (OD GLOSNIKA)
6- ZOLTY
7- CZARNY
8- CZERWONY Z BRAZOWYM
9- BRAK PINU
10- NIEBIESKI Z SZARYM ("-")
Ale nie znalazłem przewodu, na którym zanika "-" po zamknięciu drzwi.
Poradźcie gdzie szukać przewodu od krańcówki, a może ja coś źle podłączam?
Chce te lampki podpiąć pod stały „+” (zacisk "30”) oraz pod przewód idący od krańcówki (lewa lampka pod lewa krańcówkę, a prawa pod prawą krańcówkę).
Proszę o pomoc, bo utknąłem!
Nie bardzo rozumiem Twoje pytanie. Nie musiałem nigdzie sprawdzać roku auta, bo wiem, że auto jest z 2010 r. - kupiłem je w salonie Skody.
Drzwi jeszcze nie rozbierałem, bo byłem pewien, że przewód od krańcówki znajdę we wiązce wychodzącej z drzwi (przy złupku "A" koło stóp kierowcy i analogiczne koło stóp pasarzera). Przecież którymś przewodem musi iść sygnał do wskaźników o otwarciu drzwi.
Ale chętnie wysłucham Twoich rad, gdzie i jak znaleźć przewód od krańcówki (mikrostyku) drzwi.
Sygnał wyłącznika drzwi (analogowy) idzie do sterownika, który jest w podnośniku szyby, a do wnętrza samochodu biegnie magistralą CAN (cyfrowo) więc w słupku ani nigdzie w samochodzie nie znajdziesz "tradycyjnego" sygnału z wyłącznika drzwiowego.
Do licznika również idzie sygnał CAN.
Czyli interesujący Ciebie przewód biednie od siłownika centralnego zamka do podnośnika szyby.
Krzych, dziękuję Ci bardzo za informację, teraz rozumiem! Taka pomoc to jest POMOC. JESZCZE RAZ bardzo dziękuję!
Powiedz jeszcze, czy analogicznie będzie z prawej strony, bo schemat elektryczny z tą lampką różni się pomiędzy lewa i prawą stroną?
ducker24, nie zrozumiałem Twojej podpowiedzi, sorry.
krzynol, zakładałem, że sygnał jest analogowy a do tego wystarczą dwa kable i żarówka.
A multimetrem też sprawdzałem! Pokazywał mi napięcie 12,1 V na dwóch kablach (jeden z nich to "+" głośnika),
tylko nie zrozumiałem dlaczego nie świeci żarówka skoro jest napięcie, teraz wiem.
Między zaciskami "30" ,a "31" było 12,4 V, stąd wiedziałem, że coś musi być na rzeczy, tylko nie wiedziałem co.
Podpowiedz jakich przyrządów i wiedzy potrzebuję do podłączenia sobie świateł ostrzegawczych w drzwiach, skoro dwa kable i żarówka to za mało???
Wszystkie drzwi są tak samo rozwiązane.
Centralny zamek, szyby i lusterka są sterowane cyfrowo, tylko głośnika są "normalnie" podłączone.
Pomyśl ile by musiało być kabli w przelotce drzwi kierowcy jak by tam leciały tradycyjne (analogowe) sygnał do centralnego, wyłącznika drzwiowego, lusterek elektrycznych i podgrzewanych oraz wszystkich szyb elektrycznych.
A tak tylko są zasilania i cyfrowy sygnał CAN
a te kabelki splecione w dolnym lewym rogu to gdzie poszły??
te co przechodzą na drugą stronę gąbki??
+ powinieneś mieć na którymś z pinów właśnie w tej kostce
o rok auta chodziło mi to może bym znalazł w swoich materiałach gdzieś
jeśli nie znajdziesz sam to mogę sprawdzić u siebie bo mam takowe kopertówki u siebie
pozdrawiam
[ Dodano: Wto 03 Kwi, 12 21:51 ]
może to Ci coś pomoże
ducker24, zdjęcie, które zamieściłem jest poglądowe. Jeszcze nie rozbebeszyłem swoich drzwi. Na razie rozpracowuję temat, bo chcę jak najlepiej przygotować się do zrobienia moda, by nic mnie nie zaskoczyło.
Mógłbyś sprawdzić u siebie do których przewodów (kolory) podłączone są przewody idące do kopertówki? Byłoby super! Nie musiałbym przeszukiwać 28-miu pinów w kostce sterownika przy podnośniku szyb w poszukiwaniu przewodu od mikrowłacznika (29-ty to przewód czerwony z brązowym paskiem: o ile pamiętam to jest stały "+").
Post, do którego link mi podałeś przeczytałem wcześniej, schematy w nich zawarte długo analizowałem i stąd moje przeświadczenie, że w kostce 10-cio pinowej (przy słupku A) znajdę przewód od mikrostyku. Ale wydaje mi się, że schemat ten dotyczył pierwszego rozwiązania wiązek (bez CAN), idących z drzwi, ponieważ:
- znalazłem informację o czarnej, brązowa i niebieskiej kostce (wszystkie 10-cio pinowe), znajdujące się przy słupku A, a tam jest miejsce na trzy kostki w białym plastikowym klipsie, mocującym kostki do karoserii
- nie zgadzają się kolory przewodów w kostce czarnej w porównaniu z tym schematem, na którym jest kopertówka
Jeszcze jedno pytanie: czy po odklejeniu folii bez problemu przykleji sie ona ponownie, czy trzeba ją czymś przykleić?
Kolego wpięcie się w mikrostycznik nic Ci nie da :cry:
Sam próbowałem to zrobić przy okazji montażu podświetlenia tylnych drzwi.
Po wpięciu przekaźnika w obwód mikrostyka nic się nie dzieje. Przekaźnik wytwarza za duży opór i niestety nie działa :/
Tak było przynajmniej w tylnych drzwiach u mnie. I niestety pozostało mi zamontować standardowe krańcówki i przeciągnąć do nich dodatkowe przewody.
Chyba, że jest jakiś inny sposób o którym nie wiem Zresztą z elektroniki nie jestem mistrzem :roll:
Co do folii to niestety nie przykleja się, chociaż u Ciebie jest jeszcze młody samochód to może się uda. Ja zamiast folii przykleiłem piankę w którą pakuje się sprzęt elektroniczny i przykleiłem ją za pomocą siwej taśmy ( takiej co zawsze w filmach używaja :P )
ulysse w takim razie jak są zasilane lampki montowane seryjnie? Może problem jest tylko przy tylnych drzwiach (nie było kopertówek w tylnych drzwiach).
Z wiązki w drzwiach, obsługującej seryjnie montowane kopertówki, wychodzą dwa przewody idące do kopertówki. Czyli powinna być możliwość podłączenia nieseryjnej kopertówki. Poza tym znalałem na necie manuala jak podłączyć sobie nieseryjne kopertówki i gość pisze, aby podłączyć pin nr 1 wtyczki kopertówki pod dowolny stały "+" a pin nr 2 pod kabel od mikrostyku. Niestety było to opisane na bazie VW Golfa IV (inne kolory kabli).
Mam prośbę: mógłby któryś z kolegów sprawdzić w ETKA nr wiązki lewych przednich drzwi, nr VIN mojego auta: TMBDX41UXA8848816.
ducker24 - rok auta: 2010; przednie szyby sterowane elektrycznie (tylne ręcznie); lusterka sterowane i podgrzewane elektrycznie; centralny zamek sterowany radiowo (kluczyk tzw. scyzoryk).
Dasz radę w jakiś sposób sprawdzić u siebie do których przewodów podłączone są przewody idące do kopertówki?
andrzej22, w twojej wersji według schematów, nie ma podłączenia lampki obrysowej
ale, do roku 2008 było tak, że lampka jeden pin miała podłączony do zacisku 30 (+ stały)
a drugi do wyjścia mikrostyku załączającego masę
czyli robiąc kompilację i poprawiając oszczędności fabryki, robimy tak:
drzwi kierowcy:
pierwszy pin lampki podłączasz pod przewód w sterowniku kierowcy - wtyczka 29pinowa - pin 20, czerwono/brązowy 2,5 mm2
drugi pin lampki podłączasz pod przewód w sterowniku kierowcy - wtyczka 29pinowa - pin 18, brąz/żółty 0,5 mm2
drzwi pasażera:
pierwszy pin lampki podłączasz pod przewód w sterowniku pasażera - wtyczka 29pinowa - pin 20, czerwono/brązowy 2,5 mm2
drugi pin lampki podłączasz pod przewód w sterowniku pasażera - wtyczka 29pinowa - pin 5, brąz/żółty 0,5 mm2
sprawdź najpierw miernikiem i powinno działać
a teraz Ci wytłumaczę, dlaczego żarówką się nie sprawdza obwodów
załóżmy podłączysz dla sprawdzenia żarówkę zwykła 12V/21W do tych wymienionych przeze mnie przewodów
zasilanie idzie z 2,5mm2 przewodu poprzez żarówkę do przewodu brąz/żółtego, na którym jest masa poprzez mikrostyk po zamknięciu drzwi
czyli obwód zasilania żarówki zamkniesz stykami mikroswitcha, które mają maksymalny chwilowy prąd obciążenia załóżmy 1A
jak żarówka pociągnie przez te styki (21W/13V) 1,6A to styki mogą się nadpalić, a przy dłuższym czasie upalić
zaraz powiesz, że mniejszą żarówką sprawdzałeś -ano może się zdażyć, że zamkniesz czymkolwiek, jakiś obwód cyfrowy i też będzie klops
miernik rezystancję wewnętrzną na V-mierzu ma w megaomach i jest "niezauważalny" dla obwodu
[ Dodano: Wto 10 Kwi, 12 13:29 ] ulysse, w oryginałach jest lampka 5W, więc stosowanie przekaźnika mija się z celem
spokojnie pociągnie masę mikrostyk bezpośrednio
ulysse, w oryginałach jest lampka 5W, więc stosowanie przekaźnika mija się z celem
spokojnie pociągnie masę mikrostyk bezpośrednio
Nie jestem sobie w stanie teraz przypomnieć ale na 90% sprawdzałem i bez przekaźnika. Ale i tak poradziłem sobie inaczej i zamontowałem dodatkową krańcówkę w tylnych drzwiach
krzynol - czapki z głów! Dziękuję Ci za tak dokładną podpowiedź oraz wytłumaczenie, odnośnie sprawdzania obwodów żarówką ops: Teraz rozumiem - przekonałeś mnie (a światło w piwnicy też robiłem ). Jeszcze raz BARDZO CI DZIĘKUJĘ!
Mam prośbę: widzę, że masz fajne dane ( czy schematy) instalacji elektrycznej drzwi. Jakbyś mógł się nimi podzielić (np. wysyłając na PW) - to co możesz i chcesz - byłoby super. Zawsze może sie przydać.
Jeszcze jedno pytanie: przeczytałem na naszym forum, że bardzo często śniedzieją piny (również łamią się) w tej kostce 29-cio pinowej przy sterowniku przy mechaniźmie podnoszenia szyb. Spoktałeś się z tym problemem? Może wiesz jak dobrze zabezpieczyć tą kostkę, aby do jej wnętrza nie wlewała się woda i nie powodowała śniedzenia i pękania pinów. Jak będę rozbierał drzwi to zaglądnę do tych kostek, czy nie mam tam śladów sniedzenia i chciałbym je zabezpieczyc przed wodą.
bardzo często śniedzieją piny (również łamią się) w tej kostce 29-cio pinowej przy sterowniku przy mechaniźmie podnoszenia szyb. Spoktałeś się z tym problemem? Może wiesz jak dobrze zabezpieczyć tą kostkę, aby do jej wnętrza nie wlewała się woda i nie powodowała śniedzenia i pękania pinów...
wtyczka ma wewnątrz obudowy uszczelkę i powinna być dobrze dociśnięta, żeby uszczelka złapała
jak się uszczelka rozwali to wymienia sięwtyczkę i ewentualnie uszkodzone piny
warto też wyjąć wiązkę, rozwinąć ze sparciałej taśmy, obejrzeć i zawinąć na nowo
natomiast śniedzenie wtyczki przy przejściu do drzwi powoduje nieszczelna uszczelka harmonijkowa
też warto sprawdzić
A mam pytanko tak troszkę z innej beczki, bo dziś udało mi się rozebrać drzwi kierowcy (nic nie łamiąc, więc uważam to za sukces) i zauważyłem, że do koperówki dochodzi wtyczka. Zdziwiło mnie to ponieważ sądziłem, że skoro mam wersję wyposażenia Ambiente to są tam tylko odblaski. Jako, że miałem wszystko na wierzchu wziąłem miernik i zacząłem sprawdzać, czy w kostce w/w lampce jest napięcie i nijak go nie mogłem tam znaleźć (zamykałem, otwierałem drzwi). Czy może to być spowodowane mikrostykiem uwalonym (bo dziś właśnie po to się chciałem dostać do wnętrza drzwi), czy może tkwi gdzieś indziej problem?
No i podłączyłem sobie kopertówki, a dzięki wskazówką kolegi krzynol'a zrobiłem tego moda bez problemu.
Jedyna nieścisłość, w stosunku do podpowiedzi krzynol'a, to kolor przewodu od mikrostyku w drzwiach pasarzera: u mnie (O1 Tour 2010 r.) jest to przewód brązowy z czerwonym paskiem, ale tak, jak mówił krzynol przekrój przewodu to: 0,5 mm2, podpięty pod pin 5, w kostce 29-cio pinowej. Piszę o tej różnicy, bo komuś może się ta informacja przydać.
Jeszcze raz składam WIELKIE DZIĘKI koledze Krzynol'owi, bo dzięki informacją od niego udało mi się zrobić tego moda.
mam pytanie nie pali mi sie lampka w dzrwiach pasażera po otwarciu, żarówka jest ok, myślę że coś gdzies się uszkodziło czy ktoś może wie co mogło się stać
Witam ponownie, mikrostyk ok już jest, wszystko działa prawidłowo. Czy to może kwestia kodowania Vagiem, aby kopertówki zabłysnęły czy jednak potrzebny jest mod, pomimo, że instalacja fabryczna jest poprowadzona do nic :roll:
KRZYNOL , a jak by to wyglądało z tyłem ? pod jakie piny wpiąć sie z lampką ?
wożę pasażerów i by ładnie im podswietlało przestzen pod autem po otwarciu drzwi
a lampki leza na półce od 3 lat , bo mialy kiedys byc do czegos innego
4 elektryczne szyby w aucie , centralny z pilotem w kluczyku , fabryczny alarm , 2001 r produkcji
Komentarz